Tipuri de nori
Din moment ce norii sunt o parte esentiala a vietii cotidiene, este important sa cunoastem diferitele tipuri de nori si cum se pot comporta acestia. Norii sunt formati din particule fine de apa si gheata si pozitionarea acestora in atmosfera poate fi folosita pentru predictia vremii. In cele ce urmeaza, vom discuta despre diferitele tipuri de nori si cum acestia se pot asemana cu forma, marimea si comportamentul lor.
Cum se clasifica norii?
Norii sunt clasificati in functie de forma, marimea si inaltimea lor in atmosfera. Acestia se impart in noua grupe principale cunoscute sub denumirea de clase sau genuri de nori. Aceste grupe includ cirrus, cumulus, stratus, cumulonimbus, alto-cumulus, alto-stratus, nimbostratus, strato-cumulus si cirro-cumulus. Clasificarea norilor le permite meteorologilor sa prevada vremea cu ajutorul observatiilor in natura.
Cirrus
Cirrus sunt nori diafani formati din gheata foarte fina inalti, formati la peste 6000 de metri deasupra solului. Acestia sunt adesea vazuti sub forma fasii albe sau in forma de panza. Acesti nori pot prevesti schimbari in vreme si sunt adesea primul semn ca vremea se va schimba. Acestia sunt adesea vizibili in cursul diminetii si seara.
Cumulus
Cumulus sunt nori albi si pufosi formati la o inaltime mai mica decat a norilor cirrus. Acesti nori se pot ridica la altitudini pana la 6000 de metri, iar forma lor poate varia de la nori subtiri la nori groase. Acestia sunt adesea vazuti in timpul zilelor insorite, cand se formeaza prin evaporarea apei de la suprafata solului. Acesti nori sunt folositi pentru a prezice vremea, deoarece daca acestia devin mai desi si se inalta mai mult, poate insemna ca vremea va deveni instabila.
Stratus
Stratus sunt nori diafani si alunecosi care se formeaza la altitudini intre 1000 si 2000 de metri. Acesti nori se pot ridica si pana la 3000 de metri, dar adesea se mentin relativ joasa. Acesti nori sunt de obicei albi sau gri si sunt formati din particule de apa si gheata si se comporta adesea ca un acoperis. Acesti nori pot prezice vreme insorita sau ploi usoare, deoarece adesea se transforma in nori mai densi.
Cumulonimbus
Cumulonimbus sunt nori grosi formati la altitudini de pana la 10.000 de metri. Acesti nori suntformati din particule de gheata si apa si au un aspect foarte pufos si alb. Acesti nori pot prevesti schimbari severe in vreme, deoarece pot provoca ploi abundente, tunete si vant puternic. Acesti nori sunt adesea vazuti in timpul verii si pot fi identificati prin prezenta unor umbre mari in partea de jos a norului.
Alto-Cumulus
Cele mai citite articole
Alto-cumulus sunt nori de mici dimensiuni si se formeaza la o altitudine de aproximativ 2000 de metri. Acesti nori sunt adesea asociati cu schimbarile in vreme si pot prevesti schimbari usoare in vreme. Acestia sunt adesea vazuti in timpul zilelor insorite si pot sa aiba umbre sau umbre clare.
Alto-Stratus
Alto-stratus sunt asemanatori cu norii stratus si se gasesc la o altitudine mai mica decat norii cirrus. Acesti nori sunt adesea racosi si se formeaza la altitudini intre 2000 si 5000 de metri. Acesti nori sunt adesea folositi pentru a prezice vremea, deoarece se transforma adesea in nori mai densi si pot prevesti schimbari in vreme.
Nimbostratus
Nimbostratus sunt nori grosi care se formeaza la altitudini intre 1000 si 3000 de metri. Acesti nori sunt adesea asociati cu ploi abundente si zile noroase. Acesti nori sunt de obicei albi si pufosi, iar forma lor poate varia de la nori subtiri la nori groase. Acesti nori sunt adesea folositi pentru a prezice vremea si pot prezice schimbari in vreme.
Strato-Cumulus
Strato-cumulus sunt nori de dimensiuni medii formati la altitudini intre 1000 si 4000 de metri. Acesti nori au o forma pufoasa si sunt adesea vazuti in spatele norilor de furtuna. Acesti nori pot prevesti schimbari usoare in vreme, dar pot fi folositi si pentru a prezice ce vreme va urma in urmatoarele ore.
Cirro-Cumulus
Cirro-cumulus sunt nori de dimensiuni mici formati la altitudini intre 5000 si 7000 de metri. Acesti nori sunt adesea vazuti in grupuri mari si sunt formate din particule de gheata si apa. Acesti nori sunt folositi pentru a prezice vremea si pot prevesti schimbari usoare in vreme.
In concluzie, exista noua tipuri principale de nori care sunt folosite pentru a prezice vremea. Acestea includ cirrus, cumulus, stratus, cumulonimbus, alto-cumulus, alto-stratus, nimbostratus, strato-cumulus si cirro-cumulus. Fiecare tip de nor are propriile sale caracteristici, care le ajuta sa prevesteasca schimbarile in vreme. Este important sa cunoastem aceste nori si cum se comporta si sa putem sa ii observam pentru a prezice vremea.