Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
relief

Tipuri de relief

Relieful reprezinta suprafata teritoriului, formata din varietati si caracteristici ale reliefului, precum dealuri, vai, platouri, munti, depresiuni, campii, etc. Exista mai multe tipuri de relief, in functie de forma, dimensiunile, pozitionarea, peisajul si alte caracteristici. Acestea sunt prezentate in detaliu in randurile ce urmeaza.

Munti si dealuri

Muntii si dealurile reprezinta una dintre cele mai cunoscute tipuri de relief. Acestea sunt formati din zone inalte si inclinate, care se gasesc la suprafata Pamantului. Muntii sunt mai mari decat dealurile, deoarece au o altitudine mai mare. Unele dintre cele mai cunoscute munti din lume sunt Muntii Himalaia, Muntii Alpi si Muntii Andes.

Dealurile sunt formate din zone usor de inclinate, alcatuite din pamant si roci. Pot fi mici sau mari si pot fi grupate in doua categorii principale: dealuri tabulare si dealuri convexe. Dealurile convexe sunt mai mici decat cele tabulare si au o forma rotunda.

Platouri

Platourile sunt de asemenea o forma de relief si sunt formate din suprafete plate, cu o altitudine relativ constanta. Acestea pot fi create datorita eroziunii sau prin acumularea sedimentelor. Exista doua tipuri principale de platouri: platourile rezultate din eroziune si platourile rezultate din sedimentare.

Platourile rezultate din eroziune sunt formate prin eroziunea aplicata de factori externi precum vantul, apa si ghetarii. Aceste platouri sunt foarte folosite pentru agricultura, deoarece au un sol fertil si o vedere panoramica.

Platourile rezultate din sedimentare sunt formate din sedimente acumulate in lacuri, rauri sau mare. Aceste platouri sunt adesea bine intinse si au un sol slab.

Campii si depresiuni

Cele mai citite articole

Campiile sunt formate din suprafete plate, fara nicio inclinare sau altitudine. Acestea sunt formate prin acumularea sedimentelor in vremea geologica. Campiile sunt adesea folosite pentru agricultura, datorita solului bogat si fertilitatii.

Depresiunile sunt locuri cu o altitudine mai mica decat in jurul lor. Acestea pot fi formate prin acumularea sedimentelor sau prin eroziune. Depresiunile adesea prezinta rauuri sau lacuri, datorita apei care se acumuleaza in ele.

Vai

Vai sunt formate prin eroziunea aplicata de factori externi precum vantul, precipitatiile sau ghetarii. Acestea sunt formate prin schimbarea altimetrica intre doua sau mai multe parti ale reliefului. Vai pot fi adanci sau joase si pot avea forma dreapta sau curba.

Plaje si litoral

Plajele sunt formate din sedimente acumulate in zonele litorale si pot fi formate prin maree sau vant. Acestea sunt grupate in doua categorii principale: plajele de pe litoral si plajele din interior. Plajele de pe litoral sunt cele mai intinse si au forma dreapta. Plajele din interior au o forma curba si sunt alcatuite din nisip.

Litoralul este una dintre cele mai cunoscute tipuri de relief, reprezentata de zonele litorale. Acestea sunt alcatuite din tarmul marii, precum si din lacuri si rauri. Litoralul este format din mai multe tipuri de relieful, cum ar fi muntii, plajele, campiile si depresiunile.

In concluzie, relieful reprezinta suprafata teritoriului. Acesta este alcatuit din mai multe tipuri de relief, precum muntii, platourile, dealurile, vai, campiile, plajele si depresiunile. Fiecare dintre aceste tipuri de relief au forme, dimensiuni si caracteristici diferite, care le fac unice.

Cele mai citite articole