Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
roci

Introducere

Lucrul cel mai impresionant despre Pamantul nostru este varietatea tipurilor de roci formate de-a lungul milioanelor de ani. Rochia terestra este formată din mai multe tipuri de roci, fiecare cu caracteristici unice. Aceste roci pot fi de natura magmatica, sedimentara si metamorfica. Fiecare are proprietati si structuri unice care ii permit geologilor sa le identifice. Acest articol va analiza fiecare dintre aceste categorii de roci, inclusiv avantajele și dezavantajele lor.

Roci Magmatice

Rocile magmatice sunt formate din material solidificat care provine din magma sau magma racita. Aceste roci pot fi create in interiorul Pamantului prin eruptii vulcanice si alte tipuri de miscari tectonice. Ele se gasesc in mare parte in zonele foarte adanci ale scoartei terestre. Aceste roci sunt formate din cristale mici conectate intre ele care rezulta din racirea magmei. Aceste cristale sunt numite mineraloide.

Roci magmatice variaza foarte mult in ceea ce priveste forma si consistenta. De exemplu, obsidianul este un tip de roca magmatica neagra si lucioasa, in timp ce granitul este una dintre cele mai comune tipuri de roci magmatice si este cunoscut pentru culoarea sa crem-rosiatica. Alte tipuri de roci magmatice includ andezitul, bazaltul si pumice.

Beneficii Roci Magmatice

Rocile magmatice sunt foarte importante pentru industria constructiilor si a constructiilor. Granitul si alte roci magmatice sunt de obicei folosite pentru placarea pardoselilor si a fatadelor cladirilor. Aceste roci sunt foarte rezistente și rezistente la apa si puterea de uzura, ceea ce le face ideale pentru aplicarea in constructii. De asemenea, rocile magmatice sunt folosite ca piatra de mormant pentru uz funerar. Aceste roci pot fi prelucrate si sculptate in diverse forme și dimensiuni, permitand un plus de individualitate, in special cand vine vorba de morminte.

Roci Sedimentare

Rocile sedimentare sunt formate din materiale care s-au depus in straturi si s-au transformat in timp. Acestea sunt adesea formate din roci vechi, prelucrate si transformate de procesele naturale cum ar fi eroziunea, presiunea si umezeala. Aceste roci sunt adesea recunoscute pentru aspectul lor stratificat. Acest stratificat este cauzat de schimbarile in mineral si materii care s-au produs in timpul procesului de sedimentare.

Cele mai citite articole

Exemple de roci sedimentare includ pietrisul, calcarul si argila. Aceste roci pot fi usor de identificat datorita culorilor lor variabile si datorita caracteristicilor lor stratificate. Aceste roci pot fi, de asemenea, recunoscute prin faptul ca sunt adesea formate in straturi, cum ar fi in dealuri sau in coline.

Beneficii Roci Sedimentare

Rocile sedimentare sunt folosite in multe industrii, deoarece sunt relativ ieftine si usor de prelucrat. Acestea sunt folosite in constructii, datorita rezistentei sale limitate la apa si uzura. De asemenea, rocile sedimentare sunt folosite ca materii prime in industriile de fabricare a vopselelor, ceramicii si a sticlei. Aceste roci sunt, de asemenea, folosite in industria hidraulica, deoarece sunt potrivite pentru filtrarea apei si pentru impiedicarea contaminarii.

Roci Metamorfice

Rocile metamorfice sunt formate din roci pre-existente care sunt transformate prin temperatura si presiune. Aceste roci sunt adesea formate din roci sedimentare si magmatice care s-au transformat in timp. Aceste roci sunt cunoscute pentru aspectul lor neted si caracteristicile lor rezistente. Aceste caracteristici sunt cauzate de procesul de transformare in care roca pre-existenta a fost supusa.

Roci metamorfice includ tipuri precum gresia, marmura si slate. Aceste roci au un aspect uniform si uneori cu striatii, care le face usor de recunoscut. Aceste roci pot fi găsite în regiuni geologice în care s-au produs schimbări dramatice in timp din cauza presiunii si temperaturii.

Beneficii Roci Metamorfice

Rocile metamorfice sunt foarte utile in industria constructiilor. Acestea sunt adesea folosite pentru placarea pardoselilor, datorita aspectului sau neted si a rezistentei sale la uzura si apa. De asemenea, aceste roci sunt folosite in constructii pentru a crea elemente decorative, cum ar fi coloane, arcade si alti accenti. Aceste roci sunt, de asemenea, folosite in industria hidraulica, deoarece sunt potrivite pentru filtrarea apei si impiedicarea contaminarii.

Concluzie

Rocile terestre sunt esentiale pentru a intelege Pamantul si modul in care s-au format si s-au transformat in timp. Aceste roci se clasifica in trei categorii principale: magmatice, sedimentare si metamorfice. Fiecare dintre aceste categorii are caracteristici si beneficii unice, ceea ce le face utile in multe industrii si constructii. Acest articol a analizat fiecare categorie, detaliind beneficiile lor pentru industrie si constructii.

Cele mai citite articole