Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
societati comerciale

Introducere

Una dintre cele mai importante decizii pe care o companie trebuie sa le ia este ce fel de forma de organizare trebuie sa aiba. Aceasta decizie este importanta pentru ca tipul de societate comerciala pe care o alegi influenteaza modul in care vei fi impozitat, drepturile si obligatiile tale, responsabilitatile si riscurile asumate. Exista numeroase tipuri de societati comerciale, fiecare avand beneficii si dezavantaje specifice. Acest articol isi propune sa prezinte principalele tipuri de societati comerciale existente in Romania.

Societatea pe Actiuni

Societatea pe Actiuni (SA) este cea mai raspandita forma de societate comerciala, fiind formata din una sau mai multe persoane care se angajeaza sa contribuie cu bunuri sau numerar la constituirea capitalului social, cu scopul obtinerii de profit. Fondatorii acestui tip de societate devin actionari, cu dreptul de a administra societatea si beneficiul de a participa la profitul obtinut. Capitalul social al unei societati pe actiuni este impartit in actiuni, care sunt detinute de actionari. SA poate avea ca obiect de activitate orice fel de activitate cu exceptia celor interzise de lege.

Societatea in Nume Colectiv

Societatea in Nume Colectiv (SNC) este o forma de societate comerciala formata din doua sau mai multi membri, care au o comunitate de interese si se asociaza pentru a desfasura o activitate comerciala. Fiecare membru are obligatia sa administreze si sa conduca societatea in interesul general al asociatilor si al tertilor. Fiecare asociat este responsabil cu intregul patrimoniu al societatii in limita capitalului social subscris si aportat. Responsabilitatea asociatilor fata de terti este solida, astfel incat orice asociat poate fi obligat sa raspunda la intregul patrimoniu al societatii pentru datoriile acesteia.

Societatea in Comandita Simpla

Cele mai citite articole

Societatea in Comandita Simpla (SCS) este formata din persoane fizice sau juridice, cunoscute sub numele de comanditari si persoane numite comanditari, care sunt responsabili pentru administrarea si conducerea societatii. Comanditarii au responsabilitate limitata pentru datoriile societatii, in limita capitalului social subscris si aportat, insa comanditarii sunt responsabili pentru intregul patrimoniu al societatii. Aceasta forma de societate permite atat comanditarilor cat si comanditarii sa fie actionari, insa ei nu sunt responsabili pentru datoriile societatii. SCS nu poate avea ca obiect de activitate orice fel de activitate comerciala, ci doar cele prevazute de lege.

Societatea in Comandita pe Actiuni

Societatea in Comandita pe Actiuni (SCA) este o forma de societate comerciala formata din persoane fizice sau juridice, cunoscute sub numele de comanditari si persoane numite comanditari, care sunt responsabili pentru administrarea si conducerea societatii. Capitalul social al societatii este impartit in actiuni, care sunt detinute de comanditari si comanditari. Comanditarii sunt responsabili pentru intregul patrimoniu al societatii, in limita capitalului social subscris si aportat, dar comanditarii sunt responsabili pentru datoriile societatii. Aceasta forma de societate poate avea ca obiect de activitate orice fel de activitate comerciala, cu exceptia celor interzise de lege.

Societatea in Responsabilitate Limitata

Societatea in Responsabilitate Limitata (SRL) este o forma de societate comerciala formata din persoane fizice sau juridice, cunoscute sub numele de asociati. Fiecare asociat este responsabil pentru datoriile societatii in limita capitalului social subscris si aportat. Beneficiul acestei forme de societate este responsabilitatea limitata a asociatilor si faptul ca aceasta forma de organizare nu este supusa unor reguli si proceduri stricte. SRL poate avea ca obiect de activitate orice fel de activitate comerciala, cu exceptia celor interzise de lege.

Concluzie

In concluzie, exista numeroase tipuri de societati comerciale in Romania, fiecare avand beneficii si dezavantaje specifice. Alegerea formei de organizare potrivita poate fi un proces complex si necesita expertiza legala. Toate aceste tipuri de societati comerciale au in comun faptul ca asigura impozitarea mai redusa si responsabilitatea limitata a actionarilor sau asociatilor.

Cele mai citite articole