Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
stingatoare

Introducere

Un stingator este un dispozitiv folosit pentru a stinge focul de getoare incendii. Exista mai multe tipuri de stingatoare, care sunt utilizate in functie de tipul de incendiu si de locul in care se afla. Stingatoarele vin in mai multe dimensiuni, iar acestea pot fi folosite pentru diverse tipuri de incendii, de la cele mici la cele mari. In cazul in care alegeti sa cumparati un stingator, este important sa stiti ce tip se potriveste cel mai bine necesitatilor dvs.

Tipuri de stingatoare

Stingatoarele pot fi clasificate in mai multe categorii in functie de felul incendiilor pentru care sunt create si de compozitia chimica a agentilor de stingere folositi. Cele mai comune tipuri de stingatoare sunt cele din clasa A, B si C. Fiecare din aceste clase ofera protectii in cazul incendiilor.

Stingatoare clasa A

Stingatoarele clasa A sunt special create pentru stingerea incendiilor produse de materiale solide combustibile, cum ar fi lemnul, hartia, textilele. Acestea sunt, de obicei, umplute cu apa sau un agent chimic. Unele tipuri de stingatoare clasa A sunt echipate si cu o pompa ce poate lucra sub o presiune mare. Capacitatea acestor stingatoare este de pana la 20 litri.

Stingatoare clasa B

Stingatoarele clasa B sunt special create pentru stingerea incendiilor produse de lichide volatile, cum ar fi benzina, gazul si solventii. Acestea sunt umplute cu un agent chimic, precum bioxidul de carbon sau bioxidul de carbon solubil. Acestea sunt concepute pentru a preveni extinderea incendiului, asa cum se intampla cu cele clasa A. Acestea au o capacitate de pana la 10 litri.

Stingatoare clasa C

Cele mai citite articole

Stingatoarele clasa C sunt create pentru stingerea incendiilor produse de aparate electrice. Acestea sunt umplute cu un agent chimic special, precum bioxidul de carbon sau inerti gazosi. Acestea au o capacitate de pana la 6 litri. Aceste tipuri de stingatoare pot fi folosite in apropierea aparatelor electrice active.

Stingatoare clasa D

Stingatoarele clasa D sunt create pentru stingerea incendiilor produse de metaluri. Acestea sunt umplute cu un agent chimic special, precum pulberea metalica sau pulberea de borax. Acestea au o capacitate mica, de doar 1 kilogram. Aceste tipuri de stingatoare sunt foarte utile in cazul incendiilor produse in locurile unde sunt prezente cantitati mari de metal.

Stingatoare clasa K

Stingatoarele clasa K sunt create pentru stingerea incendiilor produse de alimente grase. Acestea sunt umplute cu un agent chimic special, precum apa carbogazoasa sau bioxidul de carbon solubil. Acestea au o capacitate mica, de pana la 5 litri. Aceste tipuri de stingatoare sunt folosite in restaurante, bucatarii industriale si alte locuri in care exista alimente grase.

Concluzie

Stingatoarele sunt dispozitive utile si necesare in cazul incendiilor. Acestea sunt disponibile in mai multe tipuri, in functie de tipul de incendiu si de locul in care se afla. Stingatoarele clasa A, B, C, D si K sunt cele mai comune tipuri de stingatoare, fiecare fiind conceputa special pentru un anumit tip de incendiu. De aceea, este important sa se foloseasca stingatoarele potrivite in functie de necesitati si de locul in care se afla.

Cele mai citite articole