Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
temperament

Introducere

Temperamentul este un concept intuitiv, cunoscut de majoritatea oamenilor. Desi se poate manifesta in moduri diferite in functie de persoana, totusi acest concept poate fi definit, iar oamenii pot fi grupati in functie de trasaturi comune ale temperamentului lor. Acest articol se va concentra pe cercetarea diferitelor tipuri de temperament si modul in care acestea se aplica la interactiunile personale.

Teoria lui Hippocrates

Teoria lui Hippocrates despre temperamente se bazeaza pe conceptul de temperament uman si clasificarea persoanelor in patru diferite categorii. Acestea sunt: sangele rece, sangele cald, bilis galbena si bilis neagra. Fiecare categorie presupune anumite trasaturi ale temperamentului si modul in care acestea influenteaza comportamentul si personalitatea unei persoane. De exemplu, cei cu sange cald sunt in general optimisti, vorbareti si impulsivi, in timp ce cei cu sange rece sunt mai rezervati si mai conservatori.

Temperamentele lui Galen

Teoria lui Galen despre temperamente presupune ca exista trei tipuri principale de temperament uman: melancolic, sanguin si coleric. Aceste trei temperamente sunt influentate de trei humori principale: sange, bilis galbena si flegma. Fiecare humor presupune anumite trasaturi si moduri de manifestare ale temperamentului uman. De exemplu, cei melancolici sunt in general persoane rezervate, introvertite, conserve si severe. Pe de alta parte, cei sanguini sunt in general optimisti si sociali. In schimb, cei colerici sunt in general impulsive si pasionati.

Tipurile de temperament modern

Cele mai citite articole

In prezent, cercetatorii au identificat mai multe tipuri de temperament, inclusiv: temperamentul choleric, temperamentul flegmatic, temperamentul sanguin si temperamentul melancolic. Aceste tipuri de temperament sunt influentate de factori precum personalitatea, mediu si istorie. Acestea sunt, de asemenea, influentate de factori biologici si afectivi, cum ar fi starea de spirit si reactiile emotionale. Fiecare tip de temperament se poate manifesta in moduri diferite, in functie de persoana si situatie.

Aplicarea temperamentelor

Tipurile de temperament pot fi folosite pentru a intelege mai bine persoanele si relatiile lor. De exemplu, persoanele cu temperament choleric vor fi probabil mai vehemente si mai energice in relatii, in timp ce persoanele cu temperament flegmatic vor fi probabil mai linistite si mai lente. De asemenea, aceste tipuri de temperament pot fi folosite pentru a intelege modurile in care o persoana poate interactiona cu cei din jur. Acest lucru poate ajuta la cresterea constientizarii si intelegerii si poate oferi persoanelor instrumente pentru a interactiona mai bine cu ceilalti.

Concluzie

In concluzie, temperamentul uman poate fi clasificat in mai multe tipuri, in functie de trasaturile sale si influenta sa asupra personalitatii si interactiunilor sociale. Aceste tipuri de temperament pot fi folosite pentru a intelege mai bine persoana si pentru a interactiona mai bine cu ceilalti. Acest concept poate oferi persoanelor instrumente pentru a interactiona mai bine cu ceilalti si poate ajuta la intelegerea persoanelor si a relatiilor lor.

Cele mai citite articole