Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
vin

Introducere

Vinul este o bautura alcoolica rezultata in urma fermentarii mustului de struguri. Acesta se bucura de o multime de fanuri si exista un numar mare de tipuri de vin. Acest lucru se explica prin diverse combinatii de struguri utilizati, tehnologii de productie si reguli de asamblare. De exemplu, un vin poate fi compus din mai multe soiuri de struguri, asamblati in anumite proportii, deoarece fiecare soi aduce anumite caracteristici gustului si aroma.

Struguri

Cele mai importante ingrediente ale vinului sunt strugurii. Acestia sunt alesi in functie de gama de arome pe care acestia le aduc vinului. Strugurii folositi pot fi din aceeasi specie sau din diferite specii, in functie de gustul si aroma dorita a vinului. Exista peste 10.000 de soiuri de struguri, iar majoritatea strugurilor folositi pentru vin sunt din specia Vitis vinifera. Exemplele de arome pe care strugurii le aduc unui vin sunt fructata, florala, condimentata, citrus, minerale si cativa altele.

Tipuri de vin

Exista mai multe tipuri de vin in functie de mai multi factori, cum ar fi: regiunea in care este produs, soiul de struguri folosit, modul in care a fost produs, gradul de dulceata si alcool, etc. Fiecare tip de vin are caracteristici si arome specifice. Cele mai comune tipuri de vin sunt: vinul alb, vinul rosu, vinul roze, vinul spumant si vinul dulce.

Vinul alb

Vinul alb este un vin obtinut din soiuri de struguri albi, cum ar fi Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling si altele. Acesta poate fi uscat sau semi-uscat si se poate consuma rece. Aromele si gusturile vinului alb pot varia in functie de regiunea in care vine este produs si de soiul de struguri folosit. De exemplu, vinul alb produs in Italia poate avea arome de citrice, miere, vanilie si fructe de padure.

Vinul rosu

Cele mai citite articole

Vinul rosu este produs din soiuri de struguri rosii, cum ar fi Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir si altele. Acesta este un vin mai complex comparativ cu vinul alb. Aromele si gusturile vinului rosu pot fi de fructe negre, mure, fragi, ciocolata, vanilie, trandafiri, cedru, etc. Acest vin poate fi servit la o temperatura de 16-18 grade Celsius.

Vinul roze

Vinul roze este un vin obtinut din soiuri de struguri rosii si albi. Acesta are o culoare roz-pal care se realizeaza prin macerarea strugurilor rosii in vinul alb. Aromele vinului roze pot fi de fructe, flori, condimente si citrice. Vinul roze poate fi servit rece, la o temperatura de 8-10 grade Celsius.

Vinul spumant

Vinul spumant este un vin obtinut prin fermentatia carbonica a mustului de struguri. Acesta poate fi obtinut prin mai multe metode, dar cea mai cunoscuta este metoda Champenoise. Vinul spumant poate avea arome variate, cum ar fi fructe, flori, vanilie, biscuiti si altele. Acesta poate fi consumat la o temperatura de 6-8 grade Celsius.

Vinul dulce

Vinul dulce este un vin cu un nivel ridicat de zahar. Acesta este obtinut prin oprirea fermentarii inainte ca toata cantitatea de zahar din must sa se transforme in alcool. Exemple de vinuri dulci sunt Moscato, Porto si altele. Aromele vinului dulce pot fi de fructe, miere, vanilie si altele. Acesta poate fi servit la o temperatura de 8-10 grade Celsius.

Concluzie

In concluzie, exista o gama variata de tipuri de vin, fiecare dintre acestea avand caracteristici si arome specifice. Tipurile de vin cele mai intalnite sunt vinul alb, vinul rosu, vinul roze, vinul spumant si vinul dulce. Aceste tipuri de vin pot fi servite la temperaturi variate si pot fi consumate cu diverse preparate.

Cele mai citite articole