Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
relief

Introducere

Tehnica geologica moderna a suferit modificari si a devenit din ce in ce mai precisa, oferindu-ne informatii vaste, variate despre structura si forma reliefului. Exista diverse forme de relief, fiecare cu caracteristicile sale, care sunt clasificate in functie de forma si variabilitatea lor. Tipurile comune de relief sunt pante, dealuri, dealuri, munti si campii.

Planuri

Planurile sau aliniamentele sunt portiuni ale reliefului care sunt mai plane decat celelalte zone. Acestea pot fi, de asemenea, divizate in doua subclase principale: campii si platouri. Campiile sunt suprafete plate si extinse care se intind pe kilometri, in timp ce platourile sunt mai mici si mai inguste. De exemplu, Campia lui Mesopotamia din Orientul Mijlociu si Muntele Monument Valley din Statele Unite sunt ambele planuri.

Dealuri si Munti

Dealurile sunt formatii mai joase decat muntii si se gasesc in apropierea lor. Acestea sunt formate in urma proceselor eroziunii si a sedimentarii. De asemenea, pot fi, de asemenea, divizate in doua subclase: dealuri si munti. Unele dintre cele mai cunoscute exemple de dealuri sunt Dealurile Appalachiene din Statele Unite si Dealurile Negre din Marea Britanie, iar muntii includ Himalaya din Asia si Alpii din Europa.

Cascade

Cele mai citite articole

Cascada este o alta forma de relief care se formeaza in urma proceselor eroziunii si sculpturii. Acestea sunt formate atunci cand un flux de apa se scurge pe o suprafata sau pe o inclinatie si se izbeste de formatiuni solide, cum ar fi stanci si pietre. Cascada Niagara din Canada si Cascada Angel din Venezuela sunt exemple clasice si renumite ale acestei forme de relief.

Valleys

Valleys sau vaii sunt formatii relief care sunt formate in urma eroziunii si sedimentarii. Acestea sunt, de asemenea, divizate in doua subclase: vai mici si vai mari. Unele exemple de vai mici sunt Valea Loarei din Marea Britanie si Valea Anza din California, in timp ce vai mari includ Valea Himalaya din Asia si Valea Missouri din Statele Unite.

Clima si Relief

Tipul de relief poate afecta clima unei regiuni. De exemplu, un lant muntos poate avea un climat diferit de cel al unei campii. De asemenea, poate avea un impact asupra vietii si a ecosistemelor locale, deoarece anumite animale si plante sunt specifice anumitor tipuri de relief. De exemplu, salbaticiunea din valea Himalaya este un habitat specific pentru animale precum ursul panda si pescarusul rosu.

Concluzie

Exista o varietate de tipuri de relief care pot fi gasite prin intreaga lume. Fiecare dintre acestea poate avea un impact semnificativ asupra ecosistemelor si a vietii care se desfasoara in acel loc. Aceste tipuri de relief sunt, de asemenea, influentate de procesele eroziunii si sedimentarii, precum si de factorii climatici si geologici locali. Aceste tipuri de relief pot oferi informatii pretioase despre structura si forma reliefului si despre conditiile climatice ale unei anumite regiuni sau zone geografice.

Cele mai citite articole