Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
frunze

Introducere

Frunzele sunt una dintre cele mai importante structuri ale plantelor, avand un rol important in ciclul de viata al acestora si oferind unele dintre beneficiile esentiale ale plantelor. Fiecare specie vegetala are un fel unic de frunze si, in multe cazuri, frunzele difera atat de mult in forma lor, incat poate fi dificil sa le remarcati imediat. In aceasta lucrare, vom discuta tipurile de frunze si denumirile lor, prezentand informatii despre fiecare tip in parte.

Tipuri de frunze si denumirile lor

In general, frunzele pot fi impartite in trei tipuri principale, si anume frunze simple, frunze formate din doua parti si frunze compuse. Fiecare dintre aceste tipuri de frunze are caracteristici unice, care le deosebesc de celelalte. Mai jos, vom discuta in detaliu despre fiecare dintre aceste tipuri de frunze si denumirile lor.

Frunze simple

Frunzele simple sunt frunze care nu sunt divizate in parti. Acestea pot avea o varietate de forme si dimensiuni, in functie de specia vegetala. De exemplu, frunza de salcie are un contur rotund, in timp ce frunza de mesteacan are forma lanceolata. Acestea se mai pot imparti in alte tipuri, cum ar fi frunzele intregi, frunzele lobate si frunzele imparipenatulare.

Frunze formate din doua parti

Cele mai citite articole

Frunzele formate din doua parti sunt frunze care sunt divizate in doua parti egale, la baza. Acestea pot fi de forma lanceolata sau ovala. O frunza de forma lanceolata se numeste o frunza lanceolata, in timp ce o frunza ovala se numeste una orbiculara. De asemenea, acestea se mai pot imparti in alte tipuri, cum ar fi frunzele sagitate, frunzele cuneiforme si frunzele oblong-ovate.

Frunze compuse

Frunzele compuse sunt frunze formate din mai multe frunze mici legate impreuna. Acestea pot avea o varietate de forme, in functie de specia vegetala, si sunt impartite in diferite tipuri. De exemplu, frunzele pinnatifid se despart in parti, pe cand frunzele palmat sunt impartite in segmente egale, asemanatoare unei palme. Alte tipuri mai populare sunt frunzele bipinnatifid si frunzele trifoliate.

Concluzie

In concluzie, exista trei tipuri principale de frunze si, fiecare tip de frunza are denumiri unice in functie de forma si dimensiunea acestora. Aceste denumiri pot varia foarte mult in functie de specia vegetala si pot fi, in unele cazuri, dificil de recunoscut. Acest articol a prezentat informatii despre tipurile de frunze si denumirile lor si speram ca acestea sa va ajute sa le recunoasteti mai usor.

Cele mai citite articole