Investitorii în acțiuni la bursă s-au confruntat, în mai toată lumea, cu un început de an complicat, din cauza piețelor în scădere.
Pe fondul ratei inflației ajunsă la un nivel record pentru ultimii 18 ani și sub amenințarea creșterii ratelor dobânzilor, ori de câte ori investițiile la bursă își pierd valoarea, jucătorii la bursă devin îngrijorați.
Dacă ești îngrijorat de volatilitatea pieței, cu siguranță nu ești singur. Există, totuși, modalități de a-ți așeza gândurile în ordine cu privire la investițiile tale, astfel încât să nu te sperii de fiecare dată când piața scade.
Amintește-ți că volatilitatea pieței este normală
Orice finanțist sau o simplă persoană care a urmat cursuri bursa de valori îți va spune că există un motiv pentru care punerea banilor pe piață implică riscuri: îi poți pierde la fel de repede cum îi poți înmulți. Asta este realitatea investiției.
Când văd mai multe săptămâni de volatilitate, mulți investitori încep să-și pună la îndoială strategia și se întreabă ce altceva ar putea face pentru a-și proteja portofoliul de acțiuni. Este important să îți amintești că suișurile și coborâșurile pe care le vezi acum sunt o parte complet normală a investițiilor.
Deși scăderile pieței pot fi stresante în acest moment, acestea sunt mișcări pe termen scurt de care chiar nu ar trebui să îți faci griji, pentru că ele sunt în afara controlului tău.
Aceste fluctuații de zi cu zi înseamnă foarte puțin pentru acumularea pe termen lung a investițiilor tale și nu ar trebui să îți influențeze strategia generală.
Investiția este un joc pe termen lung
Anul acesta ne-a amintit că piața nu crește întotdeauna, dar este în interesul investitorului să mențină cursul. Investiția este un joc pe termen lung în care, cel mai probabil, vei beneficia de pe urma lui în timp.
De fapt, a nu acorda investițiilor tale timp să crească este una dintre cele mai mari greșeli de investiții pe care experții financiari spun că trebuie să le eviți. În mod ideal, ar trebui să păstrezi investițiile cât de mult poți pentru a-ți maximiza rentabilitatea.
Ține cont de importanța diversificării
Punerea marii majorități a investițiilor tale într-un portofoliu diversificat te poate ajuta să te protejezi de potențialele consecințe negative ale unuia sau două domenii care au o scădere mai mare.
Cu fonduri diversificate, banii tăi sunt împrăștiați în diferite titluri, așa că este mai probabil ca atunci când unele acțiuni din portofoliul tău scad, altele vor crește și vor compensa pierderea. În loc să îți pui banii în acțiuni individuale, unde riscul este concentrat asupra acelei companii, investește într-un număr mare de companii prin investiții comune, cum ar fi fonduri mutuale și ETF-uri pe care le oferă un broker.
Cei care sunt mai noi în domeniul investițiilor la bursă și sunt îngrijorați de volatilitatea pieței, ar putea să ia în calcul un robo-advisor, care va construi un portofoliu divers, bazat pe toleranța la risc, orizontul de timp și obiectivele de investiții. În plus, robo-consilierii îți reechilibrează automat investițiile în timp, în funcție de condițiile pieței și de cât de aproape ești de îndeplinirea obiectivelor tale de investiții.