Cafea boabe şi beneficiile aduse de aceasta

Cafea se numește băutura care se prepară cu boabe de cafea prăjite și apoi măcinate din planta de cafea, conținutul său de cofeină o face un stimulent de băut prin excelență. Este consumată în întreaga lume după mese sau în timpul micului dejun, dar este, de asemenea, consumată în timpul zilei în case, birouri și drumuri publice, ceea ce o face una dintre cele mai populare băuturi nealcoolice.

Se consumă simpla sau este însoțită de lapte, smântână, ciocolată, băuturi spirtoase, gheață sau alte agregate. Poate fi băuta cu sau fără îndulcire (zahăr, sucroină, ştevia etc.). Există multe preparate, care variază în cantitatea de lichid, concentrat sau mecanism utilizat pentru prepararea acestei băuturi (de exemplu, filtru de cafea, filtru de cafea italian, presa franceză, espressor, mașină capsulă etc.).

Cafeaua este produsă în zonele tropicale și subtropicale, fiind un venit important pentru țările producătoare. Industria cafelei produce 8,7 milioane de tone pe an, iar industria să generează aproximativ 173 de miliarde de dolari pe an.

Deși se spune că, consumul a mai mult de 4 cești de cafea pe zi poate fi dăunător, cafeaua în cantități moderate are multe beneficii pentru sănătate. Cantitatea recomandată de cafea nu trebuie să depășească 200 mg pe zi.

Există unele beneficii care nu sunt legate de cofeină, cum ar fi reducerea diabetului zaharat, în care băutorii de cafea decofeinizată au la fel de mult sau mai multe beneficii decât cei care beau cafea obișnuită, dar astăzi se va vorbi despre beneficiile băuturilor care conțin în mod natural cofeină.

Care sunt beneficiile consumului de cafea boabe?

Cei care consumă cafea boabe obțin următoarele avantaje:

–   Cafeaua boabe are efect energizant;

–   Cafeaua boabe menţine creierul treaz şi este utilă inclusiv în cazul varstnicilor;

–   Cafeaua boabe rămâne proaspătă mai mult timp şi poate fi transformată oricând în cafea măcinată;

–   Cafeaua boabe poate fi utilă atât pentru cafea la ibric cât şi pentru cafea la aparate speciale;

–   Cafeaua boabe poate fi consumată la mult timp după ce ambalajul original a fost desfăcut;

–   Cafeaua boabe este o sursă de relaxare şi de socializare alături de persoanele dragi;

–   Cafeaua boabe este o alegere perfectă pentru toţi cei care vor să se bucure de o aromă autentică.

Ajuta în Alzheimer

Pe măsură ce corpul îmbătrâneşte, creierul îmbătrânește şi el, de asemenea, mulți dintre oameni pot suferi de boala Alzheimer. Există mai multe studii epidemiologice care susțin teza că, cafeaua (cofeină) ar reduce riscul bolii, adevărul este că studiile de laborator pe șobolani modificați genetic au comparat efectul atunci când șobolanii au băut cafea pură, cafea decofeinizată sau cafea normală.

Cafeaua boabe este benefică în boală Parkinson

O altă boală legată de îmbătrânire este Parkinson, în care s-a demonstrat că aportul de 100 mg de cafeină pe zi scade o parte din simptomatologia bolii (tremor, dificultăți de mers pe jos și rigiditate). Studiile la animale la șobolani au confirmat ceea ce s-a văzut deja în studiile epidemiologice, calculând că doza necesară pentru îmbunătățirea simptomelor bolii este de aproximativ 2 cești de cafea boabe pe zi (2 porții de 35 mg de cafeină).