Pomenirea morţilor este o parte foarte importantă a trecerii în nefiinţă şi pe “lumea cealaltă” a sufletului persoanelor decedate. Cu bucate de dulce sau de post, cu coliva, colaci, vin şi alte bunătăţi, membrii familiei se prezintă la Biserică pentru a fi sfinţite, pentru că mai apoi să le împartă nevoiaşilor şi persoanelor invitate la parastas. Pomenirile pentru sufletele defuncţilor se fac la 3, 6, 9 zile, la 40 de zile după deces, dar şi la 3, 6, 9 luni şi un an după deces şi din an în an până la 7 ani. Este important ca membrii familiei defunctului să desemneze una sau două persoane care să pregătească coliva, mâncarea şi să o împartă.
Cine poate da de pomană pentru sufletul defunctului?
Pentru a da de pomană, nu este necesar ca persoana care împarte să fie fecioară, văduva sau să trăiască în curăţie, ci să fie cununate religios dacă se afla într-o relaţie şi să aparţină familiei defunctului. După spusele bătrânilor, nu oricine poate da de pomană la un parastas. Se vor împărţi colacii, mâncarea, hainele şi coliva de către persoanele din familie, preferabil mai în vârstă. Se spune, de asemenea, că femeile însărcinate nu pot împărţi, însă aceste superstiţii nu sunt demne de luat în considerare.
Preoţii spun că oricine poate da de pomană, atât femeile însărcinate, văduve, cu sau fără copii, bărbaţii, persoanele sărace sau bogate, fiind un act de milostenie şi de binefacere pentru cei din jur. Persoanele decedate nu au nevoie de mâncare şi de băutură, ci de acte de milostenie, de rugăciune şi de un gând bun la adresa lor. Un gest cât de mic face cât multe mese îmbelşugate. De aceea, reprezentanţii unei companii de servicii funerare se oferă să ajute cu prepararea mâncării şi oferirea de informaţii necesare celor care vor să împartă mâncare pentru defuncţi.
Important este că tot ce se oferă de pomană la parastas să fie sfinţit, să se ţină cont de perioadele de post, să nu se împartă de dulce în zilele de post şi invers. În plus, se va ţine cont de termenele de pomenire care sunt la 3, 9 şi 40 de zile, 3 săptămâni, apoi 3, 6, 9 luni şi 1 an. Se continua pomană anual, până la 7 ani. Înainte de a da de pomană este important ca persoanele care vor să facă acest lucru să aibă o discuţie lămuritoare cu un preot sau cu un duhovnic.
Cine nu poate da de pomană pentru o persoană decedată?
Deşi nu sunt prea multe restricţii în acest sens, sunt sfaturi oferite de reprezentanţii BOR de care ar trebui să se ţină cont. Aşadar, nu pot da de pomană pentru sufletele defuncţilor persoanelor care trăiesc în păcat, adică nu sunt cununate religios, deoarece se consideră că trăiesc în desfrânare şi nu se pot împărtăşi sau nu pot da de pomană până ce nu se cununa de preot şi nu îşi unesc viaţa prin Taina Sfintei Cununii.