Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cum să alegi buiandrugii potriviți nevoilor tale

Buiandrugii sunt elemente care ajută la păstrarea siguranței elementelor de construcții, în special în zona golurilor pentru uși și ferestre. Rolul buiandrugilor este acela de a susține zidăria și de a crea zone de siguranță, astfel încât ușile, respectiv ferestrele, să nu fie suprasolicitate și să nu se transforme în puncte de cedare ale structurii. Iată care sunt aspectele la care trebuie să fii atent atunci când alegi buiandrugii pentru a te putea bucura pe deplin de avantajele unei susțineri de calitate.

Alege buiandrugii în funcție de material

Atunci când a fost descoperit efectul benefic al buiandrugilor pentru construcții, aceștia erau realizați exclusiv din lemn. Treptat, buiandrugii au început să fie realizați din materiale mai rezistente, iar în prezent poți folosi buiandrugi de la Cemacon, din beton, care să asigure susțineri de calitate, rezistente și sigure. 

Buiandrugii prefabricați sunt o soluție foarte eficientă de preluare a încărcărilor verticale, având o rezistență foarte bună la compresiune, grație betonului. Tot cu ajutorul acestuia și al lungimii barelor, buiandrugii pot transmite la ziduri încărcările, pentru ca golul pentru ușă să nu fie suprasolicitat și în consecință mai rezistent. 

Pe lângă buiandrugii din beton mai pot fi folosiți și buiandrugii din zidărie, sau barele groase din oțel, care funcționează pe același principiu al distribuției încărcărilor la pereți. 

Alege buiandrugii în funcție de specificațiile proiectantului

Cel mai adesea buiandrugii sunt aleși în funcție de recomandările pe care proiectantul unei construcții le oferă. 

Pentru că inginerul proiectant este cel care se ocupă de calculul structural al locuinței, este de la sine înțeles faptul că tot acesta va putea oferi indicații cu privire la elementele de susținere a construcției. 

Astfel, pe lângă tipul betonului folosit, dar și pe lângă recomandările legate de armături, inginerul poate recomanda și folosirea unor buiandrugi potriviți.

Alege buiandrugii în funcție de dimensiune

Cele mai citite articole

Dimensiunea buiandrugilor este deosebit de importantă pentru realizarea transmiterii încărcărilor la ziduri și plăci. Practic, datorită modului de montaj al acestor elemente prefabricate, este nevoie de o lungime mai mare decât cea a golului de ușă. 

Astfel, va fi nevoie de un plus 25 de cm pe fiecare parte a golului, pentru ca buiandrugul să poată să reazeme. Câtă vreme buiandrugul este poziționat în mod corect, acesta va putea să transmită încărcarea, iar golul de ușă sau fereastră nu va mai fi solicitat. 

Pentru aceasta însă este nevoie de buiandrugi dintr-o singură bucată, aleși în funcție de măsurătorile finale ale suprafețelor, ulterior efectuării reparațiilor la substrat. 

Alege buiandrugii în funcție de materialul din care este realizat peretele

Pentru a beneficia de rezistența dorită, este important să ai în vedere și tipul pereților și materialele din care sunt realizați aceștia. Deși în general buiandrugii din beton sunt cei mai des utilizați, există situații în care și oțelul poate fi folosit pentru buiandrugi, pentru preluarea încărcărilor.

De ce să alegi buiandrugi pentru proiectele tale de construire?

Cu siguranță ai auzit de faptul că în cazul construcțiilor vechi, cel mai sigur loc pentru a te adăposti de cutremur este sub tocul ușii. Acest lucru se întâmplă tocmai datorită faptului că buiandrugii sunt capabili să preia încărcările foarte bine, chiar și pe cele din seism, asigurând astfel rezistența ansamblului. 

Astfel , buiandrugul funcționează ca o plasă de siguranță sau ca un element de armare pentru suprafețe, nepermițând acestora să se deterioreze ca urmare a încărcărilor. 

Alege buiandrugii potriviți din magazinele cu experiență în domeniul construcțiilor și în cel al materialelor folosite pentru realizarea clădirilor. Optează pentru buiandrugi din materiale de calitate, precum buiandrugii din beton, pentru că aceștia îți vor oferi o casă sigură și durabilă, indiferent de tipul provocărilor cu care se confruntă aceasta. 

Cele mai citite articole