Energie fotovoltaică pentru o dezvoltare durabilă a grupului de firme condus de Iustin Paraschiv, Carmistin

Iustin Paraschiv și Grupul Carmistin a decis ca să facă trecerea către energie verde prin investirea în centrale fotovoltaice în stil grandios, așa cum ne-a obișnuit să procedeze renumitul holding autohton încă de la înființare.

Independența energetică a grupului Carmistin se bazează pe centralele fotovoltaice autonome

Aceste centrale fotovoltaice destinate ca să conducă la obținerea independenței din punct de vedere energetic al firmelor și implicit la diminuarea costurilor generate de consumul de energie electrică, se vor baza pe nu mai puțin de 10.500 de panouri fotovoltaice, cu o  capacitate de 4,5 MW putere instalată. Aceste mii de elemente furnizoare de energie curată provenită de la soare vor fi instalate pe 18 amplasamente ale Grupului Carmistin. Se scontează că doar în primul an de funcționare, centralele acestea energetice autonome vor produce nu mai puțin de 5.400.000 KWh de electricitate curată.

În fapt, dobandirea unui grad foarte ridicat de autonomie energetică a companiilor din cadrul holdingului Carmistin se va realiza prin parteneriatul încheiat în acest an, 2022, de către compania românească de inginerie și tehnologie autohtonă Simtel Team. Aceasta a semnat un parteneriat cu Axell Green Energy, firmă din grupul agroalimentar Carmistin. Decizia luată de Iustin Paraschiv alături de conducerea firmelor pe care le patronează a fost motivată atât de creșterea fulminantă a prețurilor la energia energetică provenite din surse externe, dar și din cauza  războiul din Ucraina și a trendului ascendent al inflației.

Astfel, holdingul Carmistin se adaugă altor clienți importanți Simtel Team care au trecut deja la energia verde, precum ar fi: Fan Courier, Penny Market (Grup REWE) și Kaufland.

Energia electrică, o resursă ce va fi tot mai prețioasă în anii ce vin

Pentru majoritatea agenților economici, nevoia de resurse energetice se exprimă în consumul de energie electrică, abur și apă caldă în diverse proporții, cantități care depind de procesul tehnologic și de metodele de producere sau prelucrare a produselor din domeniile în care își desfășoară activitatea. 

La acele companii autohtone care activează în sectorul agroindustrial, o sursă de alimentare fiabilă, nepoluantă, va permite ca să se organizeze funcționarea neîntreruptă a producției și să se elimine timpul de nefuncționare în cazul întreruperilor de urgență neprogramate ale rețelei externe de curent electric. Este important să se înțeleagă faptul că furnizarea neîntreruptă de energie electrică și căldură asigură producția neîntreruptă de produse de înaltă calitate, mai ales în situația în care este vorba de domeniul agroalimentar și, în consecință, doar astfel se pot îndeplini indicatorilor planificați.

Un alt argument serios care a condus la decizia lui Iustin Paraschiv și a Carmistin de a face în 2022 trecerea la centralele electrice autonome care să se bazeze pe energie verde este acela că, de regulă, fabricile de prelucrare sunt situate la niște distanțe destul de îndepărtate de localitățile urbane. 

În unele cazuri, tocmai din această cauză, devine imposibil ca la niște prețuri cât de cât rezonabile să se asigure necesarul de energie electrică din surse externe, deoarece costul conexiunilor tehnologice este de multe ori mult prea ridicat. În plus, chiar nu există întotdeauna rețele în apropiere la care să se poată face conexiunea sau de la care să să poată obține energia electrică necesară proceselor de producție.

Prin urmare, instalarea unei unități (centrale) de putere autonome devine uneori singura soluție la problema furnizării neîntrerupte a resurselor energetice de care o anumită companie agroalimentară are nevoie.

Dezvoltarea agriculturii însăși este însoțită de creșterea consumului de energie, în bilanțul general al căruia o pondere semnificativă și în creștere rapidă este energia electrică. 

Un alt motiv pentru care este foarte bine pentru o companie din acest domeniu de activitate ca să fie autonomă din punct de vedere energetic este acela că dintre toate tipurile de energie, este cea mai ușor de transportat, transformat și utilizat. În fiecare an există din ce în ce mai multe moduri și tehnologii de aplicare a acesteia.

Iustin Paraschiv și grupul de companii pe care îl conduce a ales cu siguranță o soluție optimă în condițiile existente la acest moment pentru a putea să privească cu încrederea la o viitoare dezvoltare durabilă Carmistin.